Materiale textile multifunctionale cu rol de protectie impotriva capuselor
- Tickotex -

Obiectivul principal al proiectului il reprezinta dezvoltarea de noi structuri textile multifunctionale, ce includ compusi biologic activi extrasi din plante, pentru a preveni raspandirea bolilor infectioase, ca Borelioza si alte boli cauzate de capuse. Compusii naturali vor fi incapsulati in matrici polimerice pentru a le extinde proprietatile repelente in timp si pentru o eliberare controlata a acestora.

Pentru atingerea obiectivului propus, vor fi urmarite urmatoarele obiective strategice si tehnologice (S&T):

1. Pregatirea de noi compusi biologic activi, eficienti impotriva speciilor de capuse (Ixodes), ca alternativa reala la insecticidele utilizate in prezent, caracterizate prin toxicitate mare si o eficienta scazuta inpotriva capuselor. Este de asteptat ca aceste extracte eficiente din punct de vedere financiar (bazate pe amestecuri de diferite materiale vegetale, evitand costul ridicat de separare precisa a componentelor scumpe) vor contribui la reducerea semnificativa a costurilor de preparare, incurajand astfel utilizarea aceostra in mai multe domenii aplicative. Unul din principalele puncte inovative ale proiectului va fi dezvoltarea unei tehnologii de extragere, amestecare si compatibilitate a compusilor, bazate pe extragerea continua a plantelor complexe, eventual asistate de CO2 in conditii supercritice.

2. Dezvoltarea de sisteme de incapsulare cost-eficiente, reproductibile si usor de scalat, pentru compusii activi. Principala inovatie va permite eliberarea controlata a compusilor activi, pentru cresterea eficientei agentilor repelenti chimici impotriva capuselor, fara a fi nevoie de cresterea concentratiei acestora, prevenind astfel posibilul efect toxic al moleculelor asupra oamenilor.

3. Dezvoltarea de noi aplicatii pentru includere a microcapsulelor pe suprafete textile, asigurand flexibilitate, depunere uniforma, respirabilitate si proprietati repelente active de lunga durata.

4. Evaluarea repelentei: teste biologice de evaluare a eficientei compusilor activi si a produselor finale textile, bazate pe gradele de mortalitate ale capuselor. Durata repelentei va fi evaluata la purtare, frecare, transpiratie si spalare, si va fi comparata cu repelenta textilelor impregnate cu ulei de cictronela si N,N'-diethyl-3-methylbenzamide (Deet).

5. Validarea tehnologiilor la nivel de laborator si scara industriala. Acest obiectiv include atat validarea functiilor dezvoltate in diversele concepte de produse, cat si dezvoltarea de metode de testare inexistente inca.